Röviden az eljárásról

A visszatérő folyadékgyülemmel küzdő páciens has- ill. mellüregébe tartós katéter kerül behelyezésre, az ehhez csatlakoztatható vákuumos tartállyal ill. gravitációs tasakkal a beteg vagy hozzátartozója otthoni környezetben, saját magának tudja a felgyülemlett folyadékot lecsapolni, saját maga tudja tüneteit kontrollálni, enyhítve ezzel kórházaink leterheltségét.

A tartós katéter minimálisan invazív sebészeti beavatkozás keretén belül kerül beültetésre, és addig marad a páciens hasüregében/mellüregében, ameddig szüksége van rá.

Maga a katéter egy vékony, puha szilikoncső, amely tartósan a hasüregben fekszik, nem kell cserélni. A katéterből kb. 10 cm látható, melynek végén a szelep – ha nem használjuk – bezárul.


Amikor a páciens érzi, hogy tünetei felerősödnek (pl.: nehezedik a légzése), csatlakoztatja a lecsapoláshoz szükséges tartályt, és a folyadék rövid idő alatt lefolyik. A páciens azonnal érezni fogja állapotának javulását. A tartályt – ha telítődött – le lehet választani a katéterről, amelyet kötszerrel rögzítünk a testhez, a ruházat alatt észrevétlenül és zavartalanul viselhető.

Az otthoni lecsapolás lépései könnyen elsajátíthatók. 1997 óta több mint 300 000 esetben alkalmazták sikerrel az eljárást a világ számos országában, melynek köszönhetően a betegek otthon tudják folyadékgyülem okozta panaszaikat enyhíteni.

 Az otthon elvégezhető folyadék-csapoláshoz szükséges steril kellékek egyszer használatosak, a betegnek minden alkalommal új szettet kell használnia. A folyadék lebocsájtásának lépéseit a pácienseknek megtanítjuk, különös tekintettel a higiénés körülményekre és a kötözésre.

A katétert minden egyes csapolást követően új kötéssel kell rögzíteni. A kötszer fedi a katétert, a ruházat alatt észrevétlen marad, és nem hátráltatja a beteget a mindennapi tevékenységeiben.

Minden beteggel szükséges a folyamatos kapcsolattartás, hogy kontrolláljuk az alkalmanként lebocsájtott folyadék mennyiségét, és a páciens állapotát.

Ezzel a palliatív terápiával a beteg

Missziónk, hogy az érintett betegcsoportot teljesebb élethez segítsük.